увага

Чернігівські депутати проти знищення профспілок та руйнування трудового законодавства і трудових прав найманих працівників!

За ініціативи голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Ігоря Москаленка на черговій сесії Чернігівської обласної ради було прийнято  рішення щодо звернення до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії та народних депутатів України обраних від Чернігівщини.
Підставою звернення стали вимоги щодо негайного припинення процесів законодавчого руйнування:

  • трудового законодавства і трудових прав,
  • законодавства про гарантії діяльності професійних спілок
  • системи загальнообов’язкового державного соціального страхування


Нагадаємо, що 30 січня 2020 року у м. Чернігові відбувся мітинг представників  профспілкових організацій Чернігівщини на захист трудових та соціально-економічних прав людини праці. Тоді понад тисяча представників профспілок та небайдужих людей зібралися під стінами Чернігівської обласної державної адміністрації з метою довести до керівництва держави тривогу та обурення економічними і соціальними реформами Уряду, які проводяться поспіхом і без належного громадського обговорення. Важливо, що такі урядові ініціативи стосуються кожного найманого працівника країни.

Так, занепокоєння профспілок викликають наступні  законопроекти:

Проєкт Закону України «Про працю» (реєстраційний номер 2708) (наразі відкликаний у зв’язку з відставкою Уряду у березні поточного року). Важливо зазначити, що цей проект закону мав безліч суперечливих норм, порушував основоположні норми Конституції України та  Конвенцій Міжнародної організації праці ратифікованих Україною, а основними небезпеками законопроекту були: безпідставні звільнення працівників, зменшення пільг та ліквідація чи зменшення обсягу багатьох соціальних гарантій. Детальніше про небезпеки законопроекту можна почитати у фаховій статті від юристів ГО «Трудові ініціативи» (http://trudovi.org/show-news/Trudovi-prava/98-statej). І хоча цей законопроект відкликаний, існує інформація, що уряд готує аналогічний законопроєкт під іншим номером.

Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстраційний номер 2681), який фактично руйнує усю систему профспілкового захисту, передбачає чисельні обмеження щодо створення та діяльності профспілкових організацій, чим позбавляє найманих працівників права на захист їх законних інтересів та гарантій у сфері праці. Детальніше: (http://trudovi.org/show-news/Trudovi-prava/2681-antyprofspilkovyi).

Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування» (реєстраційний номер 2275).

Таким чином основними вимогами звернення депутатів Чернігівської обласної ради є:

  • Негайне припинення процесів законодавчого руйнування представниками політичної сили «Слуга народу» трудового законодавства і трудових прав;
  • Відкликання з Верховної Ради України проєкти Законів України:
  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстраційний номер 2681)
  • «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування» (реєстраційний номер 2275);
  • Розпочати у форматі тристороннього соціального діалогу роботу над справедливою трудовою реформою спільно з репрезентативними об’єднаннями профспілок і об’єднаннями роботодавців у повній відповідності до Конституції України, міжнародних зобов’язань держави щодо євроінтеграційного курсу за участю експертів Міжнародної організації праці. Після підготовки законопроєкту винести його на всенародне обговорення і внести на розгляд парламенту тільки після схвалення українським народом;
  • Відновити соціальний діалог на всіх рівнях колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин;
  • Ініціювати негайне відкликання з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякової Г. М. за просування антинародних законопроектів, руйнування системи соціального захисту, провокування соціальних збурень в Україні та протистояння між суспільством і державною владою.

Якщо не захистимо трудові права сьогодні, завтра на українців чекатиме повне безправ’я у всіх сферах суспільного життя!

Безправна людина  – це бідна людина і бідна країна!001 (10) 001 (11) 001 (12)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *