Роботодавці, профспілки та влада в Чернігівській області продовжують складний соціальний діалог

Роботодавці, профспілки та влада в Чернігівській області продовжують складний соціальний діалог

Роботодавці, профспілки та влада в Чернігівській області продовжують складний соціальний діалог25 жовтня відбулося чергове засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, де традиційно зібралися представники профспілкових організацій, організацій роботодавців та органів влади Чернігівської області.

Представляючи профспілкову позицію на засіданні, Ігор Москаленко – голова Федерації профорганізацій області зупинився на декількох важливих моментах. По-перше – це питання заборгованості з виплати заробітної плати, яке досі не вирішене. На 1 жовтня її розмір становить майже 23 мільйонів гривень.

Інші два питання, яких торкнувся профспілковий лідер – це необхідність негайного підвищення соціальних стандартів в країні та пошук розумного компромісу в питанні розміру тарифів за житлово-комунальні послуги для населення.

Ігор Москаленко проінформував присутніх, що Президія Федерації профорганізацій області направила звернення до обласної державної адміністрації та обласної ради щодо врахування при формуванні та затвердженні обласного та місцевих бюджетів всіх рівнів всіх передбачених чинним законодавством та галузевими угодами гарантій та стандартів соціального спрямування.

Роботодавці, профспілки та влада в Чернігівській області продовжують складний соціальний діалогТакож прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Міністерства фінансів України з питання збільшення обсягу освітньої та медичної субвенцій для Чернігівської області до рівня, не менше 2016 року.

Однак наразі пропозиції профспілок ніяк не відображені в рішеннях органів влади.

І ось вже зовсім нещодавно – 18 жовтня відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з керівниками всеукраїнських профспілок та їх об’єднань. Вперше за декілька років цей діалог можна назвати конструктивним і таким, що обнадіює. Хоча, наприклад, в питанні зменшення тарифів на житлово-комунальні послуги наразі жодного прогресу немає.

Ще в липні місяці відбувся більш ніж 30-тисячний Всеукраїнський марш протесту, пікетування та мітинги біля Кабміну і Верховної Ради у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і комунальних тарифів. Тоді захід організували представники профспілкових організацій з усіх регіонів України, серед яких було і понад 1300 представників членських організацій Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

— Відзначу, що соціальний діалог, як на рівні держави, так і області має певну позитивну тенденцію до розвитку, але до вирішення основних соціально-економічних питань ще дуже далеко. Вже після зустрічі з головою Уряду, Президія Федерації профспілок України ухвалила рішення про проведення всеукраїнської акції протесту профспілок 17 листопада 2016. Акція відбуватиметься у формі пікетування Верховної Ради України з вимогами підвищення соціальних стандартів, ліквідації заборгованості із заплати на підприємствах та зняття соціальної напруги в зв’язку з підвищенням цін на газ і ЖКГ для населення, — наголосив Ігор Москаленко.

Роботодавці, профспілки та влада в Чернігівській області продовжують складний соціальний діалогІнші члени соціально-економічної ради висловили власне бачення найважливіших питань порядку денного. Зокрема голова правління обласного об’єднання організацій роботодавців Володимир Козир відзначив тісну та ефективну співпрацю підприємців з Департаментом економічного розвитку та Управлінням промисловості, транспорту і зв’язку ОДА. Як результат — державні замовлення для місцевих виробництв.

Заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова акцентувала на тому, що завдяки такій співпраці вдається вирішувати і питання кадрового голоду з робітничих професій та зайнятості населення загалом. Мова йде про домовленості роботодавців з деякими навчальними закладами, які готуватимуть затребуваних на обласному ринку праці фахівців. Втім, працювати ще є над чим.

На жаль, не найкращі часи переживає бюджетна сфера. Затримки з виплатою заробітної плати пояснюються обмеженістю у місцевих бюджетах області власних доходів, загальною незбалансованістю бюджетів, а також тим, що обсяги освітньої і медичної субвенцій з державного бюджету не враховують реальну потребу в коштах як раніше, так і тепер на здійснення видатків установами освіти і охорони здоров’я, — зауважила Наталія Романова.

Окресленні проблемні питання знаходитимуться на посиленому контролі профільних комісій, до складу якої входять й представники сторін соціального партнерства. Для покращення ефективності регіональної Угоди на наступному засіданні територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, що відбудеться навесні 2017 року, обговорюватимуть пропозиції щодо внесення змін до зазначеного документу.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *