Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян області

Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян області

Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян області23 травня 2019 року під головуванням очільника Федерації профспілкових організацій Ігоря Москаленка відбулося ІV засідання Ради Федерації профспілкових організацій Чернігівської області (далі ФПО).

На засіданні Ради були присутні в.о. голови Федерації професійних спілок України Володимир Саєнко, заступник голови Чернігівської державної обласної адміністрації Наталія Романова, перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук, та член правління Чернігівського обласного об’єднання організацій роботодавців Анатолій Якимець.

Про діяльність ФПО про виклики та загрози профспілкового руху і завдання ФПО, її членських організацій в сучасних умовах доповів голова ФПО Ігор Москаленко. «Ми маємо дати сьогодні відповідь на важливе питання: як профспілкам реалізувати свій унікальний потенціал правозахисної організації, як ефективно протидіяти наступу на трудові і соціальні права спілчан у сучасних умовах.

Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян областіРазом з тим в умовах непростої політичної і соціально-економічної ситуації в країні профспілки, зокрема Федерація профспілкових організацій Чернігівської області докладають усіх зусиль щодо захисту прав та інтересів людини праці.

Проте, незважаючи на цілий комплекс здійснених заходів, перед профспілками постає чимало питань, які потребують негайного вирішення. Серед них – низькі соціальні стандарти; тарифи на комунальні послуги, зокрема на газ; проблема зайнятості населення; трудова міграція; заборгованість з заробітної плати та одна з основних проблем – зменшення профспілкового членства» – зазначив голова ФПО.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови ФПО Москаленка І.І. учасники засідання Ради відзначили, що профспілки провели значну роботу на захист прав та інтересів працюючих.

Окрім цього на засіданні було розглянуто низку проблемних питань.

Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян областіУ своєму виступі голова обласної організація Профспілки працівників АПК, голова Молодіжної ради в Федерація Профспілок України Володимир Ворох акцентував увагу на модернізації та розвитку профспілкового руху, приведенні його у відповідність до сучасних вимог та стандартів, розповів про завдання, які стоять перед профспілковою молоддю.

З емоційною промовою виступила Тетяна Левченко, голова профкому Гнідинцівського ГПЗ ПАТ «Укрнафта», яка вже тривалий час веде боротьбу за збереження заводу попри численні спроби припинення його діяльності. По закінченню виступу було ініційовано ідею направити звернення до Президента України Володимира Зеленського від імені Ради ФПО з метою вирішення цієї проблеми.

Також до учасників зібрання звернулася голова первинної профспілкової організації УТОГ Наталія Іванченко, яка порушила питання щодо умов реалізації продукції Чернігівського учбово-виробничого підприємства Українського товариства глухих, яке є базою для професійного навчання та працевлаштування людей з інвалідністю. Наталія Іванченко поінформувала, що через високу конкуренцію існує проблема з реалізацією продукції власного виробництва, тому є потреба у залученні підприємства до виконання державних замовлень. Учасники засідання підтримали озвучену пропозицію щодо надання бюджетним організаціям можливості проводити пряму закупівлю продукції підприємства до 200 тис. грн. без участі в системі «Prozorro».

Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян областіПідтримка соціального діалогу є надзвичайно важливою в сучасних умовах, — наголосила заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова. — Тристороння угода між профспілками, роботодавцями та облдержадміністрацією діє у нашій області. І всі сторони цієї угоди прагнуть домогтися не лише успішної економічної складової діяльності, а й соціальної відповідальності бізнесу, підвищення податкової культури населення.

Все це, зрештою, має призвести до поліпшення рівня життя людей – зазначила Наталія Андріївна.

Неабиякий інтерес учасників засідання викликав виступ першого заступника голови обласної ради Валентина Мельничука, який зазначив, що сьогодення ставить перед всіма багато завдань, без вирішення яких неможливо говорити про сталий соціальний та економічний розвиток Чернігівщини і добробут наших громадян. Та, які б виклики не стояли, профспілки були і залишаються одним із бастіонів соціального і правового захисту сотень тисяч своїх членів. – «Ми всі творці свого щастя» – заявив Валентин Мельничук, відзначивши, що Рада Федерації профспілкових організацій робить чимало позитивного для людей у тісній співпраці з обласною радою та обласною держадміністрацією, іншими органами державної влади, роботодавцями та громадськими організаціями.

Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян областіЧлен правління Чернігівського обласного об’єднання організацій роботодавців Анатолій Якимець відзначив, що «роботодавці» області завжди підтримують профспілки і роблять все можливе для ефективного ведення соціального діалогу та об’єднання зусиль задля вирішення спільних проблем.

В.о. голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко доповів про рішення та звернення, які було прийнято на засіданнях Президії та Ради ФПУ. Приємною новиною є те, що 14 травня між профспілками, Урядом і роботодавцями підписано тристоронню Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019 – 2021 роки. Уперше в Угоді містяться окремі зобов’язання безпосередньо роботодавців, що стосується забезпечення належного рівня охорони й умов праці, лікування та оздоровлення працівників.

Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян області

Професійні спілки Чернігівщини озвучили найгостріші проблеми працюючих громадян області

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *