Схвалена територіальна угода про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин до 2020 року

Схвалена територіальна угода про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин до 2020 року

Схвалена територіальна угода про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин до 2020 року12 жовтня в Чернігівській облдержадміністрації відбулося Спільне засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради та обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення. Засідання пройшло під головуванням Ігоря Москаленка — голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

Учасники заходу розглянули стан виконання соціальними партнерами (держава, профспілки, роботодавці) Генеральної та регіональної угод про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин за підсумками І півріччя цього року.

Членів соціально-економічної ради та координаційного комітету поінформували директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін, голова Федерації профспілкових організацій області Ігор Москаленко та голова правління обласного об’єднання організацій роботодавців Володимир Козир.

Як повідомив Олег Русін, у цілому положення Генеральної та регіональної угод виконуються, за виключенням зобов’язань щодо ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам.

Так, на початок липня сума заборгованості із виплати зарплати на Чернігівщині становила понад 12 мільйонів гривень, з яких близько 40% – борги економічно неактивних підприємств. При цьому в порівнянні з початком року загальна заборгованість зменшилася майже на 12 %.

Схвалена територіальна угода про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин до 2020 рокуІгор Москаленко у своєму виступі наголосив на актуальності питання рівня оплати праці в області. “Наша область декілька років поспіль посідає не найкращі місця за цим показником. За статистичними даними середньомісячна заробітна плата по області за червень місяць п.р. склала 6008 грн., це 81,6% середньо державного показника, (по державі відповідно 7360 грн.), як не прикро, а це почесне «третє» місце з гіршої сторони” — зауважив лідер профспілок області.

В Чернігівській області ще один показник по нарахованій заробітній платі в неналежному стані. Частка штатних працівників, які відпрацювали 50% і більше робочого часу і мали нарахування в межах мінімальної заробітної плати тобто в розмірі 3200 грн., за останніми статистичними даними склала 13,6% працюючих, (довідково за цим показником гірше нашої області тільки Луганська) по державі 9,0%.

Про хід реалізації програми професійної орієнтації молоді на здобуття актуальних на ринку праці професій та спеціальностей розповіли директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка та начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький.

З початку 2017 року профорієнтаційними послугами охоплено понад 19 тисяч учнів загальноосвітніх шкіл, профтехнічних та вищих навчальних закладів Чернігівщини. Центрами зайнятості проведено майже 500 профорієнтаційних заходів, більшість з яких для старшокласників, що перебувають на порозі вибору майбутньої професії, – повідомила Лідія Падалка.

Схвалена територіальна угода про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин до 2020 рокуЗ основними аспектами реформування сфери охорони здоров’я та забезпечення населення області лікарськими засобами і медичними послугами присутніх ознайомив начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш.

В області продовжується оптимізація ліжкового фонду на приведення у відповідність до штатних нормативів. Протягом останніх п’яти років чисельність ліжкового фонду регіону зменшилася на 2051 ліжко і становить 9378 одиниць. Незважаючи на щорічне скорочення ліжкового фонду, показник забезпеченості на 10 тисяч населення залишається найбільшим серед інших областей. Так, в Україні цей показник складає біля 69 ліжок, на Чернігівщині – майже 90, – зазначив Петро Гармаш.

Крім того, заступник голови – керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова представила учасникам засідання новий проект регіональної угоди на 2017-2020 роки .

Територіальна угода має досить важливе значення, адже дає можливість узгоджувати державні й обласні інтереси щодо розвитку території, концентрувати зусилля та ресурси на пріоритетних напрямах в процесі досягнення спільної мети, – зазначила Наталія Романова.

За результатами розгляду та обговорення учасники засідання схвалили проект регіональної угоди, підписання якої заплановано наступного тижня.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *