На Чернігівщині підписано нову угоду про соціальне партнерство у сфері пенсійного забезпечення

На Чернігівщині підписано нову угоду про соціальне партнерство у сфері пенсійного забезпечення

На Чернігівщині підписано нову угоду про соціальне партнерство у сфері пенсійного забезпечення 29 серпня ц. р. в головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області підписано тристоронню угоду про соціальне партнерство у сфері пенсійного забезпечення між головним управлінням Фонду, Федерацією профспілкових організацій та обласним об’єднанням організацій роботодавців.

Від імені обласних організацій підпис під документом поставили їх очільники: начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Юрченко, голова Федерації профспілкових організацій області Ігор Москаленко та голова Обласного об’єднання організацій роботодавців Володимир Козир.

Партнери мають чималий досвід співпраці: попередню угоду про співробітництво у сфері пенсійного забезпечення було укладено ще вісім років тому. Спільне виконання угоди сприяло поглибленню партнерських відносин між органами Пенсійного фонду, професійними спілками та роботодавцями. Йдеться про реалізацію заходів, спрямованих на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення, з метою наповнення бюджету Фонду та захисту прав застрахованих осіб. Результатом плідної співпраці є легалізація з початку 2017 року 1240 робочих місць та залучення додатково 272 тис. грн. єдиного соціального внеску.

Питання легалізації заробітної плати, дотримання чинного законодавства з оплати праці, зменшення заборгованості із платежів до бюджету Пенсійного фонду наразі постали надзвичайно гостро, вирішити їх можна тільки у співпраці із соціальними партнерами, – зазначив під час підписання угоди начальник головного управління Фонду Юрій Юрченко. – Зокрема, проведено 7 спільних нарад, де заслуховувались звіти керівників та власників підприємств, які виплачують заробітну плату найманим працівникам на рівні або менше мінімальної.

На Чернігівщині підписано нову угоду про соціальне партнерство у сфері пенсійного забезпеченняНова угода про соціальне партнерство у сфері пенсійного забезпечення передбачає взаємний обмін інформацією, методичну допомогу, інформування застрахованих осіб, страхувальників та пенсіонерів з питань загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, правову допомогу застрахованим особам, страхувальникам і пенсіонерам, а також здійснення заходів, спрямованих на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення, з метою наповнення бюджету Фонду та захисту прав застрахованих осіб, удосконалення системи пільгового пенсійного забезпечення осіб, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, у т. ч. проведення та використання результатів атестації робочих місць за умовами праці, порядку фінансового покриття витрат на виплату цих пенсій та ін.

Відповідно до напрямів співпраці, фахівці головного управління Фонду проводитимуть засідання «круглих столів», семінари, конференції, навчальні заняття з питань пенсійного забезпечення, ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, залучаючи до участі в цих заходах соціальних партнерів. Федерація профорганізацій області, зокрема, бере на себе зобов’язання інформувати Фонд про факти виявлених порушень з нарахування та обліку заробітної плати, сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також вживати заходів для усунення таких порушень, користуючись правами й повноваженнями професійних спілок. За роботодавцями закріплено завдання в межах компетенції контролювати своєчасність та повноту виплати заробітної плати та сплати єдиного соціального внеску, подання відомостей про застрахованих осіб до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, легалізацію заробітної плати та зайнятості населення.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *