Визначено завдання профспілкових організацій Чернігівщини з посилення соціально-економічного захисту спілчан

Визначено завдання профспілкових організацій Чернігівщини з посилення соціально-економічного захисту спілчан

Визначено завдання профспілкових організацій Чернігівщини з посилення соціально-економічного захисту спілчан27 квітня 2017 року у Навчально-методичному центрі Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відбулось друге засідання Ради ФПО, у роботі якого взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий. На засіданні також були присутні: Валентин Мельничук — перший заступник голови Чернігівської обласної ради, Наталія Романова — заступник голови – керівник апарату Чернігівської ОДА.

З доповіддю перед присутніми виступив голова обласної Федерації Ігор Москаленко. Він проаналізував та узагальнив роботу ФПО Чернігівської області та її членських організацій з часу минулого засідання Ради.

На засіданні розглянуто питання про виконання вимог профспілок щодо захисту прав та інтересів працюючих і завдання профспілкових організацій з посилення соціально-економічного захисту спілчан.

Визначено завдання профспілкових організацій Чернігівщини з посилення соціально-економічного захисту спілчанТак, за словами Ігоря Москаленка, завдяки активним діям профспілок, через багаторівневий соціальний діалог, колективні солідарні акції вдалося домогтися збільшення з 1 січня 2017 року таких основаних державних соціальних стандартів та гарантій:

  • вдвічі мінімальної заробітної плати з 1600 до 3200 грн;
  • відновлено в законодавстві норму стосовно щорічного підвищення пенсій;
  • підвищено посадовий оклад (тарифну ставку) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки на 19,85% порівняно з груднем 2016 р. та встановлено його на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01.01.2017 р.;
  • збільшено на 10,1% розмір прожиткового мінімуму для визначення соціальних допомог і виплат.
  • за домовленості сторін Генеральної угоди, узгоджено з профспілками проект постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до Списків №1 і № 2 виробництв, робіт, професій посад та показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах;
  • соціальними партнерами також погоджено і подано до Верховної Ради законопроект про сплату роботодавцем більш високої ставки ЄСВ за роботу в шкідливих умовах;
  • За наполяганням профспілок до проекту Трудового Кодексу внесено норму про додаткове право працівника відмовитися від виконання роботи у зв’язку з невиплатою заробітної плати у встановлений строк або виплатою її не в повному розмірі;
  • в вперше за останні 16 років затверджено оновлений перелік наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних соціальних і демографічних груп населення. На основі цих показників визначається величина прожиткового мінімуму.

Визначено завдання профспілкових організацій Чернігівщини з посилення соціально-економічного захисту спілчанВ рамках угоди з відділенням Національної служби посередництва та примирення в області упродовж 2016 року було вирішено колективні трудові спори (конфлікти), висунуті найманими працівниками дільниці по видобутку та переробці торфу державного підприємства «Чернігівторф» с. Смолин Чернігівського району Чернігівської області до держаного підприємства «Чернігівторф» м. Чернігова.

Також вдалося вирішено колективний трудовий спорів (конфліктів) між найманими працівниками 11 структурних підрозділів ДП «Корюківське лісове господарство», де працівники зазначених підприємств повстали проти призначення керівників. Трудові спори вирішені на користь профспілкових організацій та трудових колективів.

У 2016 році зафіксовано акцію соціального протесту 70 працівників загальноосвітних шкіл м. Городня у формі вуличних походів (шляхом перекриття руху транспорту на території міста). Висунуті вимоги стосувалися погашення заборгованості із заробітної плати та своєчасної її виплати.

Визначено завдання профспілкових організацій Чернігівщини з посилення соціально-економічного захисту спілчанПрофспілковим активістам були надані роз’яснення та консультації щодо прав найманих працівників на колективний захист та вирішення проблемних питань згідно чинного законодавства. З протестуючими провели перемовини, в результаті яких досягнуто домовленості щодо виплати заробітної плати педпрацівникам у визначені терміни

Крім того вирішено колективний трудовий спір (конфлікт), висунутий працюючими Коропської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України до відділу освіти Коропської районної державної адміністрації Чернігівської області.

Федерація профспілкових організацій області неодноразово надсилала звернення та порушувала питання перед Президентом України, Кабінетом міністрів, Верховною Радою України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством фінансів України, народними депутатами щодо всіх соціально-економічних ситуацій, які виникали на території області.

  • підтримки та розвитку вітчизняного виробництва;
  • забезпечення фінансування бюджетних галузей Чернігівської області;
  • вжиття заходів для ліквідації тіньових схем економіки та зарплат у конвертах та інші.

На засіданні Радою внесено зміни до Статуту Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, заслухано Звіт про виконання бюджету ФПО за 2016 рік та ухвалено бюджет ФПО на поточний рік.

Визначено завдання профспілкових організацій Чернігівщини з посилення соціально-економічного захисту спілчан

Визначено завдання профспілкових організацій Чернігівщини з посилення соціально-економічного захисту спілчан

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *