Чернігів відзначив Всесвітній день соціальної справедливості

Чернігів відзначив Всесвітній день соціальної справедливості

Чернігів відзначив Всесвітній день соціальної справедливості20 лютого в приміщенні Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відбулася фахова дискусія “Соціальна справедливість — принцип успішного життя”. Захід пройшов за участю лідерів обласних організацій галузевих профспілок та соціальних партнерів.

Відкриваючи фахову дискусію, голова Федерації профспілкових організацій Ігор Москаленко наголосив на символічності збігу у часі двох подій: Дня Героїв Небесної Сотні та Всесвітнього дня соціальної справедливості. “Обидві ці дати об’єднують цінності свободи, справедливості та людської гідності” — відзначив голова ФПО та запросив присутніх вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

Лідер профспілок області проінформував присутніх, що День соціальної справедливості (20 лютого) відзначається в Україні вже сьомий рік поспіль і був запроваджений за ініціативою ФПУ Указом Президента в 2011 році.

Відзначення цієї дати на державному рівні підтверджує прихильність України до загальновизнаних у світі принципів соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегій, спрямованих на її забезпечення, має сприяти подальшому нарощуванню зусиль в області викорінювання бідності, забезпечення повної зайнятості, гідної роботи, рівноправності чоловіків і жінок, соціального добробуту і соціальної справедливості для всіх.

Чернігів відзначив Всесвітній день соціальної справедливостіДалі Ігор Москаленко закликав учасників заходу до активної дискусії.

Розпочав обмін думками Олег Русін — директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації У своєму виступі він проінформував присутніх про основні напрямки та показники роботи відомства.

Було озвучено, що наразі в області більше 220 тис. (з 500 тис. існуючих) домогосподарств отримує субсидію. Активна робота проводиться по наданню допомоги внутрішньо-переміщеним особам. Вивчаються проблеми і потреби людей, надається відповідна допомога. Соціальна підтримка учасників АТО теж серед пріоритетів Департаменту. З бійцями проводиться професійне навчання та перепідготовка.

В свою чергу Тетяна Матвеєва — голова Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України підняла питання щодо виплат стипендій студентам-інвалідам. За її словами, треба відновити справедливість і повернути право таким студентам отримувати, окрім пенсії, ще й соціальну стипендію.

Згодом в дискусію включився Дмитро Козлов — заступник начальника відділу питань додержання законів про працю,зайнятість та інших нормативних актів Управління Держпраці у Чернігівській області. Він наголосив на необхідності спільної роботи з профспілками в питанні дотримання роботодавцями мінімальних соціальних гарантій. За словами чиновника, наразі проводиться щотижневий моніторинг за результатами перевірок і звернень громадян.

У своєму виступі Максим Торжевський — заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості озвучив низку проблем ринку праці. Зокрема — це відсутність кваліфікованих фахівців робітничих спеціальностей, постійне скорочення чисельності економічно-активного населення та штатних працівники підприємств, низька заробітна плата за пропонованими вакансіями (3240 грн)

Чернігів відзначив Всесвітній день соціальної справедливостіВзяла участь в обговоренні і Марина Максименко — головний спеціаліст сектора правового забезпечення Національної служби посередництва і примирення у Чернігівській області. Вона торкнулася питань оцінки відповідності критеріям репрезентативності на територіальному рівні та конфліктних ситуацій з призначенням керівників на ДП “Чернігівторф” та ДП “Корюківське лісове господарство”.

Важливою для подальшого аналізу була інформація Тетяни Дусь — заступника начальника Головного управління статистики у Чернігівській області. Серед іншого, вона озвучила деякі дані стосовно рівня оплати праці в Чернігівській області в 2016 році. За її словами, найбільш оплачуваними у нас є працівники банків, страхових компаній, підприємств сфери комунікацій. В промисловості — найкращі заробітки у галузі виробництва взуття. На жаль, низькою залишається оплата праці соціально значущих професій лікарів та вчителів, а також сфери поштових перевезень та виробництва меблів.

Заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Марія Помилуйко проаналізувала виконання основних показників діяльності органами Фонду за 2016 рік. Піднімалося і вкрай актуальне питання питання легалізації заробітної плати та доходів населення.

В обговоренні взяли участь лідери обласних організацій галузевих профспілок, які підіймали конкретні соціально-економічні проблеми на деяких підприємствах та організаціях.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *