Колегія облдержадміністрації розглянула низку важливих питань

Колегія облдержадміністрації розглянула низку важливих питань

Колегія облдержадміністрації розглянула низку важливих питаньНа черговому розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації, яке відбулося сьогодні, 14 вересня, говорили про готовність паливно-енергетичного комплексу, об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2016/2017 років.

Окрім керівників області, районів та міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад, структурних підрозділів ОДА та територіальних органів Центральних органів виконавчої влади, участь у Колегії взяли представники підприємств комунальної та паливно-енергетичного сфери області. В заході взяв участь і голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Ігор Москаленко.

До обговорення актуальних питань підготовки до зими долучився також Міністр соціальної політики України Андрій Рева, який перебував сьогодні на Чернігівщині з робочим візитом.

Колегія облдержадміністрації розглянула низку важливих питаньРозпочинаючи засідання, голова облдержадміністрації Валерій Куліч закликав усіх до конструктивної розмови. Адже до початку опалювального сезону залишився лише місяць.

– Від злагодженої роботи органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, керівників підприємств комунальної теплоенергетики залежатиме, наскільки своєчасно будуть забезпечені теплом житлові будинки та об’єкти соціальної сфери, – акцентував голова ОДА.

Прозвітував про стан підготовки до зими заступник голови ОДА Сергій Сергієнко. Він зазначив, що на сьогодні джерела електро-, газопостачання та об’єкти тепло-, водопостачання і водовідведення в області підготовлені на 94%.

Продовжується робота щодо оптимізації використання природного газу – котельні бюджетних установ переводяться на альтернативні види палива. Це відбувається як за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, так і місцевих бюджетів. Шляхом співфінансування проводиться реконструкція 13 котелень. Крім того, за місцеві кошти вже виконано роботи на 8 об’єктах із запланованих 32-х. Небезпідставним є і сподівання на підтримку підприємств-інвесторів, які вже реконструюють 6 котелень у трьох районах області.

Колегія облдержадміністрації розглянула низку важливих питаньДо зимових умов комплексно підготовлено 93% житлових будинків. Зокрема, відремонтовано 408 покрівель, 427 одиниць опалювальних систем, проведено ремонт 211 систем гарячого та 479 холодного водопостачання.

Бюджетні установи області працюють над вчасною заготівлею твердого палива. До речі, за інформацією Сергія Сергієнка, цьогоріч майже на 25% зменшується обсяг закупівлі кам’яного вугілля при одночасному збільшенні торфу, дров та пелетів місцевих виробників. Це також дає значну економію бюджетних коштів.

Проблемним питанням залишаються розрахунки за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги. Наразі борг установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, за природний газ складає понад 900 тисяч гривень, за спожиту теплову енергію – 4,5 мільйона гривень. Це, у свою чергу, не може не вплинути на діяльність тепло- та газопостачальних підприємств.

Тож саме проблему боргів і озвучували у своїх виступах керівники Облтеплокомуненерго, Чернігівгазу та Чернігівобленерго. Вони вважають, що терміново необхідно внести ряд законодавчих змін, які б дозволили погасити існуючу заборгованість та уникнути її виникнення у подальшому. Зокрема, це стосується розширення статей витрат підприємств, які можна оплачувати за рахунок субсидій населенню.

У той же час керівники всіх основних підприємств-постачальників теплової та електричної енергії запевнили, що у повній мірі будуть готові до опалювального сезону.

Валерій Куліч звернувся до очільників районів та міст, а також керівників структурних підрозділів ОДА, відповідальних за соціальну сферу та освітянську галузь, з вимогою не допустити випадків можливого відключення бюджетних установ від тепло- та газопостачання. Він встановив термін розрахунків за борги – до 1 жовтня.

Колегія облдержадміністрації розглянула низку важливих питаньНачальник управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький доповів про стан підготовки навчальних закладів до зимового періоду, у тому числі проведення реконструкції приміщень шкіл та дитячих садків задля впровадження енергозберігаючих технологій. Окремо він зупинився на темі оптимізації навчальних закладів.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін повідомив про готовність закладів соціальної сфери до опалювального сезону, а також приділив увагу питанню надання субсидій населенню.

Озвучили стан підготовки до зими, а також проблемні питання розвитку міст Прилуцький міський голова Ольга Попенко та Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Підсумовуючи свій робочий візит до Чернігова, а також роботу Колегії облдержадміністрації, до присутніх звернувся Міністр соціальної політики України Андрій Рева. Він зазначив, що сьогоднішнє засідання Колегії є дуже серйозним заходом, який дозволяє почути існуючі проблеми та окреслити шляхи їх розв’язання, зокрема, використовуючи можливості місцевого самоврядування та тих децентралізаційних процесів, які відбуваються у країні.

– Сьогоднішній мій візит до Чернігова буде приводом для глибокого аналізу тих проблемних питань, які існують у регіонах, – зауважив Андрій Рева і додав: – Головна задача як державних органів влади, так і влади на місцях – піднімати соціальні стандарти життя людей.

Він запевнив, що Уряд докладатиме зусиль, щоб у співпраці з місцевою владою впроваджувати ті реформи, які направлені та розвиток усіх сфер життєдіяльності.

Наприкінці роботи Колегії голова ОДА Валерій Куліч ще раз окреслив основні вимоги до керівників місцевих органів виконавчої влади, підприємств житлово-комунального господарства, теплоенергетики та паливно-енергетичного комплексу щодо вчасної, повної та якісної підготовки Чернігівщини до зими.

За матеріалами сайту Чернігівської обласної державної адміністрації

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *