До уваги громадян, які вийшли на пенсію із 01.01.16 р. і будуть виходити на пенсію і в подальшому

До уваги громадян, які вийшли на пенсію із 01.01.16 р. і будуть виходити на пенсію і в подальшому

До 1 січня 2016 року при виході громадянина на пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для розрахунку пенсії враховувалась заробітна плата за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року, яка є в органах Пенсійного фонду.

Окрім того, за бажанням особи, яка оформлялася на пенсію, вона мала право надавати довідку про заробітну плату за будь-які 5 років страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Довідка мала бути підтверджена первинними документами. Це дозволяло багатьом мати більшу пенсію, якщо в ті роки, за які надавалась довідка щодо заробітної плати за 5 років до 1.07.2000 р., була вигідна різниця офіційної зарплати працівника і середньої зарплати по Україні, що використовується при розрахунках.

Однак з 1 січня нинішнього року це норма ст. 40 названого Закону була скасована Законом України №3668-УІ, який набрав чинності з 1 жовтня 2011 року.

Цим ущемлялись інтереси працівників, які в попередні роки багато працювали, отримували високі зарплати, а відповідно здійснювались і відрахування.

Тому Федерація профорганізацій області працювала із народними депутатами щодо відновлення права працівників при призначенні пенсії на використання зарплати до 1 липня 2000 року.

І от нарешті Президент України 29 березня 2016 року підписав Закон України «Про внесення змін до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітної плати для обчислення пенсії, яким відновлено право пенсіонера, за його бажанням, надавати органам Пенсійного фонду довідку про зарплату до 1 липня 2000 року за будь-які 5 років підряд, але за підтвердження її первинними документами, або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року менший 60 місяців (5 років).

І що характерно – положення цього Закону поширюється і на осіб, яким пенсії призначені (перераховані) у період з 1 січня 2016 року до дня набрання чинності цим законом.
Отже, це добра новина для тих, хто вийшов на пенсію з 1 січня 2016 року і хто буде виходити в цьому році і сподіваємось, в наступних роках.

Окрім цього, Верховна Рада України прийняла Закон України, за яким відновлюється право жінок виходу на пенсію в 55 років, як це було до 2015 року за наявності страхового стажу не менше 30 років.

Проте на цей Закон Президент України наклав вето і необхідно, щоб Верховна Рада це вето подолала, над чим ми і працюємо з народними депутатами.

Зазначені законопроекти розроблені і вносились на розгляд народними депутатами від Радикальної партії України, а голосували і інші народні депутати від Чернігівщини.

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *