Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування Кабміну

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування Кабміну

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування Кабміну10 червня під стіни Будинку Уряду прийшли понад 1000 представників профспілкових організацій, трудових колективів багатьох галузей економіки України. Серед учасників акції протесту – представники всеукраїнських профспілок та регіональних профоб’єднань, а також громадські організації “Союз Чорнобиль”, Організація ветеранів України, Українська спілки ветеранів Афганістану. В заході взяли участь представники Федерації профспілкових організацій Чернігівської області та Навчально-методичного центру профспілок.

Це був третій етап проведення довготривалої консолідованої галузево-регіональної акції протесту профспілок – пікетування Кабінету Міністрів України, щоб висловити своє відношення до урядової політики «затягування пасків», свою солідарність з тими, хто щоденно відстоює законні права та інтереси людини праці. Два попередніх етапи відбулись 27 травня та 3 червня.

 Мітинг відкрив заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець. Він, зокрема, зазначив:

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування Кабміну«Сьогодні на третій пікет до Кабінету міністрів вийшли найбільші профспілкові об’єднання України: Федерація профспілок України, Федерація профспілок працівників транспорту, Конфедерація вільних профспілок, Об’єднання профспілок «Єдність».

Разом з профспілками – «Союз Чорнобиль України», Організація ветеранів України, воїни-афганці. Що спонукало нас вийти минулої середи, позаминулої і сьогодні? Відповідь проста – обман! Обман з боку влади! Нам обіцяли молочні ріки і кисільні береги, світле європейське майбутнє. Що ж ми отримали? Нуль реформ, шалені ціни і економічний занепад, безробіття, злиденне життя. Нам обіцяли нові ринки збуту, нові робочі місця, європейську зарплату. Ми повірили. Натомість перед українською продукцією закрили всі кордони, втрачено 1 млн. 200 тисяч робочих місць.

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування КабмінуЗупинилися машинобудування, авіабудування, суднобудівна промисловість, вугільні шахти, будівництво, мільйони гектарів найродючіших у світі земель залишилися неораними і несіяними.

Унікальні, високо конкурентні підприємства – гордість України -виставляються на дешевий розпродаж. І нікого не хвилює, що за цим стоять долі десятків тисяч працівників та їхніх сімей.

Уряд заборонив перевіряти державними інспекторами роботодавців, і ось наслідки:

  • вибухають і горять виробництва і цілі підприємства;
  • минулого року 448 сімей не діждалися своїх батьків з роботи. Залишились сироти і вдови;
  • бізнес викидає щороку тисячі скалічених на роботі інвалідів;
  • 4,5 млн. українців працюють без трудових книжок і без елементарного захисту;
  • 200 млрд. грн. заробітної плати виплачується поза касою, нелегально, від чого бюджет держави недоотримує 30 млрд, а Пенсійний Фонд – 70 млрд. грн.
  • 210 тисяч сімей місяцями не бачать чесно заробленої заробітної плати.

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування КабмінуДуже прикро, але для всіх урядів люди – це лише статистика і проценти. Конкретною людиною, життям пересічної сім’ї вони не переймаються. Тим більше не збираються вирішувати проблеми трудової людини. Їх не турбує, що з 20 мільйонів працездатних лише 10 мільйонів мають офіційну роботу. Інша половина готова до роботи і чекає від влади обіцяних робочих місць.

Замість результативних економічних реформ уряд демонструє патологічну пристрасть до соціальних секвестрів:

  • сьогодні вперше за 24 роки незалежності у дітей забрали літнє оздоровлення – більшість таборів не відкриваються через недофінансування;
  • забрали у шахтарів, металургів, хіміків, селян санаторно-курортні путівки – 300 тисяч працюючих у шкідливих і важких умовах не зможуть поправити своє здоров’я;
  • Україна стала першою і єдиною у світі державою, яка обклала пенсії податком, а ще 15% пенсій просто забрала у працюючих пенсіонерів;
  • затіяли реформу охорони здоров’я, в результаті якої необхідна медична допомога стане недоступноюпростій людині;
  • виганяються тисячами з роботи державні службовці, на черзі – медики та освітяни.

Будь-яка влада з часом розуміє, що вона має стояти на боці трудової людини. 10 мільйонів працюючих несуть на своїх плечах всю економіку країни, наповнюють бюджет і платять зарплату міністрам та депутатам. Утримують армію, міліцію і всю державу.

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування КабмінуОдні розуміють це раніше, інші пізніше, треті – занадто пізно. Зрозуміє і цей Уряд. Але йому це вже не допоможе. Він відійде у минуле безславно. Всі, хто сьогодні вийшов на цей пікет, чесні перед людьми.

Ми маємо повне право вимагати ефективної роботи від кожного міністра, якого ми утримуємо на свої податки, маємо право знати, що доброго він зробив для кожного українця.

Ми чесно робимо свою роботу в цехах, у полі, будовах, шкільних класах і лікарнях.

Країна повинна жити працею і повагою до трудової людини!

Слава труду! Слава трудовому народу України!».

Під час мітингу виступили віце-президент організації «Союз Чорнобіль України» Володимир Кобчик, представник Луганської обласної організації Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Людмила Сало, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, голова Організації ветеранів України Петро Цибенко, голова Профспілки працівників рибного господарства Михайло Петров, голова профспілки Іллічівського морського торговельного порту Сергій Бризгалов, голова об’єднаного профспілкового комітету працівників Гідрометрологічної служби Профспілки авіапрацівників України Тетяна Коротка, народні депутати, представники громадських організацій та об’єднань.

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування КабмінуУчасники пікету підтримали вимоги щодо захисту соціально-трудових і економічних прав працівників, які відповідно до Конституції України та чинного законодавства висунув Уряду Спільний представницький орган профспілок.

Чого же вимагають профспілки?

  • Переглянути і встановити справедливі ціни на український газ і тарифи на комунальні послуги для населення.
  • Підвищити з 1 липня 2015 року прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату на рівень фактичного прожиткового мінімуму.
  • Забезпечити з 1 липня 2015 року проведення індексації пенсій, інших соціальний виплат з урахуванням інфляції 2014-2015 років, створення передумов рентабельної праці та престижної заробітної плати для найманих працівників.
  • Повністю повернути заборгованість із заробітної плати та створити законодавчі підстави для унеможливлення своєчасної оплати праці.
  • Відновити державний контроль за додержанням законодавства у сфері трудових відносин, рішучих дій щодо подолання нелегальної зайнятості і «тіньової» виплати зарплати.
  • Невідкладно відновити санаторно-курортне лікування працівників, оздоровлення дітей, проголосувавши за проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання соціальних послуг) (реєстр. № 2245).
  • Відновити з 1 січня 2016 року соціальні гарантії працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено або скасовано у 2015 році.

За матеріалами прес-центру ФПУ

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області долучилася до пікетування Кабміну

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *