Постанова №Р-6-1 Про ситуацію та завдання організацій профспілок області по організаційному зміцненню профспілкового руху в сучасних умовах

Заслухавши і обговоривши доповідь голови ФПО Богдана М.А., рада Федерації профорганізацій області відмічає, що реальна ситуація в суспільстві та проблеми, перед якими опинилися сьогодні профспілки, вимагають організаційного зміцнення, солідарності та єдності дій профспілкових організацій усіх рівнів.

Жорсткий наступ на права найманих працівників, зниження життєвого рівня, зростання безробіття, порушення роботодавцями трудових прав працюючих, утиск профспілок вимагають більш активної результативності захисних функцій, вдосконалення організаційної структури й фінансового зміцнення, здійснення конкретних кроків для свого оновлення.

Виконуючи рішення УІ з’їзду профспілок України Федерація профспілкових організацій області, її членські організації спрямовують свої зусилля на підвищення ролі профспілкових організацій, активізацію їх діяльності по соціальному захисту членів профспілок, використовуючи в цій роботі галузеві угоди та колективні договори.

Профоб’єднання, членські організації спільно з навчально-методичним центром постійно запроваджують нові форми профспілкового навчання, використовуючи досвід українських та зарубіжних профспілок. Особлива увага приділяється навчанню молодіжного профактиву.

Однак протягом останнього часу потенціал профспілок реалізується не повною мірою. Як наслідок, в профспілковому русі сформувалось чимало проблем, до яких можна віднести постійне скорочення профспілкового членства, зменшення кількості профспілкових організацій. Тільки за минулий рік припинили свою діяльність 205 первинних, 24 районних організацій, ліквідовані обласні організації профспілок працівників хімічних галузей та автосільгоспмашинобудування.

Знижується імідж організацій профспілок у зв’язку з недостатнім захистом соціально-економічних інтересів членів профспілок, слабкою участю в суспільно-політичному житті, через незахищеність профспілкових працівників та залежністю голів профкомів від роботодавців. Залишається незадовільною робота з молоддю.

Порушення вимог Статуту та рішень виборних органів ФПО, членських організацій призводить до послаблення солідарних дій у відстоюванні інтересів організацій та членів профспілок.

Незадовільною є інформаційна робота профоб’єднання, багатьох організацій профспілок. Лише окремі з них використовують електронні засоби інформації.

Низька фінансова спроможність профоб’єднання, багатьох членських організацій потребує вирішення на рівні з’їздів та інших виборних органів Всеукраїнських профспілок, ФПУ, що будуть проводитись в найближчий час, питання впровадження нової структури використання внесків членів профспілок та їх зосередження на вирішенні найбільш важливих завдань, таких як підготовка кадрів, посилення інформаційної роботи, належний юридичний захист членів профспілок та профорганізацій, зміцнення матеріальної бази, формування фондів солідарності.

Враховуючи, що усунення основних недоліків в значній мірі залежить від роботи профспілкових організацій, рада Федерації профорганізацій області вимагає від президії, членських організацій значно активізувати роботу щодо виконання Програми дій ФПО на 2011-2015 р.р. на організаційному та фінансовому зміцненню профоб’єднання та членських організацій.

Повний текст постанови за посиланням: Постанова_Р-6-1.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *